Nullklikksangrepet går deg hus forbi og infiltrerer nettverket ditt

I motsetning til et phishing-angrep, går nullklikksangrepet deg hus forbi ved å utnytte sårbarheter i vanlig programvare.

Nullklikksangrepet går deg hus forbi og infiltrerer nettverket ditt

Hackerne ser hele tiden etter nye måter å infiltrere enhetene dine på, og nullklikksangrepet er det nyeste våpenet i arsenalet deres.

Ettersom stadig flere virksomheter innfører hybridjobbing, er det også flere ansatte som jobber utenfor kontormiljøet med de bærbare pc-ene sine, mobilene sine, og andre verktøy. Dette gjør nullklikksangrepet til en trussel i særklasse. Nullklikksangrepet er nemlig spesielt bedragersk, for i motsetning til phishing-angrepet – som krever at du samhandler ved å klikke på en link eller laste ned et vedlegg, går nullklikksangrepet deg hus forbi ved å utnytte sårbarheter i vanlig programvare.

Du vet det ikke før det er for sent

Nullklikksangrepet er ekstremt skummelt ettersom det er usynlig og dermed tar selv den mest sikkerhetsbevisste på senga. Nullklikksangrepet utnytter nemlig eksisterende smutthull i et program eller operativsystem. Enhver maskinvare og ethvert dataprogram kan være sårbart overfor nullklikksangrep, for hvis et datavirus kommer seg inn, kan disse umiddelbart infiltreres. 

Derfor utnytter hackerne dette ved å skjule ondsinnet kode inne i ren tekst og normalt utseende bilder eller lydfiler, som igjen sendes til det utpekte offeret. Straks det blir åpnet, distribueres koden automatisk i enheten, og resultatet er ofte katastrofalt. Slike angrep brukes ofte i statlig støttede operasjoner, høyprofilert infiltrasjon og bedriftsspionasje. Uavhengig av hvem som er målet, så er formålet alltid det samme: Å ta kontroll over eller få tilgang til så sensitiv informasjon som mulig.

Null klikk, null oppdagelse 

Hvis hackere finner en sårbarhet i en e-post-app på mobiltelefonen din, trenger de bare sende deg en e-post med en ondsinnet kode. Når du får e-posten aktiveres koden som infiltrerer telefonen din slik at hackeren straks får tilgang. Og selv om du sletter den opprinnelige e-posten, er mobilen fortsatt infiltrert.

Til tross for tilsynelatende solid innebygd sikkerhet, har det blitt enkelt for hackerne å utnytte den. Mange av dataene vi sender er krypterte, så ingen andre enn avsender og mottaker kan se hvilke data som sendes, og derfor er det vanskelig å oppdage at et angrep faktisk pågår.

Uavhengig av hvem som er målet, så er formålet alltid det samme: Å ta kontroll over eller få tilgang til så sensitiv informasjon som mulig.
Uavhengig av hvem som er målet, så er formålet alltid det samme: Å ta kontroll over eller få tilgang til så sensitiv informasjon som mulig.

Slik beskytter du deg mot et nullklikksangrep 

Selv om nullklikksangrepet vitterlig er vanskelig å oppdage og spesielt krevende å unngå, er det noen enkle ting du kan gjøre for å beskytte enhetene dine.

  • Sørg for at operativsystemet, fastvaren og appene/programmene på alle enhetene dine alltid er oppdaterte. 
  • Pass på at du kun laster ned nye apper/programmer fra kjente steder. 
  • Slett alltid apper/programmer du ikke bruker mer. 
  • Aktiver blokkering av popups på alle enheter. Mange cyberkriminelle bruker disse for å spre skadevare. 
  • Bruk god flerfaktorautentisering på apper/programmer som innholder viktig informasjon. 
  • Bruk unike, sterke passord og unngå å bruke det samme passordet på flere plattformer. 
  • Ta regelmessig databackup på en sikker, skybasert plattform. Da kan du gjenopprette data raskere hvis du utsettes for et angrep.

Fra null klikk til null problem 

Det er ingen tvil om at antallet nye trusler øker. Hackerne går ikke bare etter stasjonære enheter lenger, men sikter seg også inn på mobile. Og ettersom vi fjernjobber mer enn noen gang, utgjør nullklikksangrepet en større risiko enn tidligere. Angrepsfaren forverres ytterligere av at det ikke kreves menneskelig samhandling for at enheten skal infiltreres eller et databrudd skal oppstå. Sørg derfor for å innføre beste sikkerhetspraksis, utnytt all innebygd sikkerhet, og nyttiggjør deg skyen for å beskytte de sensitive dataene dine.

I over to tiår har CyberFortress hjulpet millioner av brukere over hele verden med å sikre data. Dette har vært mulig takket være høytilgjengelig, SSL-kryptert skylagring som er adskilt fra produksjonsmiljøet, slik at du trygt kan gjenopprette viktige data i flere eksemplarer på flere steder. 

Share this on:
Søk

Type and hit ‘Enter’ to search.